ßßß Cookit - przepis na Ciasto piernikowe z rabarbarem

Ciasto piernikowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W sklepie wpadł mi w ręce bardzo ładny rabarbar, więc niewiele myśląc chwyciłam go i przyniosłam do domu. Choć nie miałam jeszcze sprecyzowanej wizji co z niego przygotuje. Przeglądając przepisy, doszłam do wniosku, ze rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!
Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się: Panna Malwinna, Bartek, Gin, Sianko, Justinka, Zuzia i Mops .
Składniki :
150g miękkiego masła
300g mąki pszennej
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
100g brązowego cukru
200g golden syrup lub miodu (nieco mniej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200ml wody
2 jajka
300g rabarbaru
cukier puder
Przygotowanie :
W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie ostygnie. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/05/ciasto-piernikowe-z-rabarbarem.html