ßßß
Składniki :150g miękkiego masła300g mąki pszennej2-3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka mielonego imbiru100g brązowego cukru200g golden syrup lub miodu (nieco mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej200ml wody2 jajka300g rabarbarucukier puder
Przygotowanie :W mikserze utrzeć masło z cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie ostygnie. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego !