Wykonanie
W sklepie wpadł mi w ręce bardzo ładny
rabarbar, więc niewiele myśląc chwyciłam go i przyniosłam do domu. Choć nie miałam jeszcze sprecyzowanej wizji co z niego przygotuje. Przeglądając przepisy,
doszłam do wniosku, ze
rabarbar służy głównie do deserów. Jak zapewne już wiecie, nie jestem mistrzynią cukiernictwa i zwyczajnie nie przepadam za pieczeniem ciast. Zawsze po takiej operacji moja kuchnia wygląda jakby przeszło przez nią tornado;) Jednak
rabarbar kusił, a w międzyczasie znalazłam bardzo ciekawy przepis i postanowiłam spróbować upiec ciasto piernikowe z
rabarbarem. Podczas pieczenia i jeszcze długo po nim w całym domu roznosił się niesamowity zapach piernika. A ciasto o dziwo udało się wspaniale. Jest bardzo smaczne i ciekawe w smaku. Polecam!Ciasto dodaję do dzisiejszej akcji wspólnego gotowania, której wraz ze mną podjęli się: Panna Malwinna, Bartek,
Gin, Sianko, Justinka, Zuzia i Mops .

Składniki :150g miękkiego
masła300g
mąki pszennej2-3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka mielonego
imbiru100g
brązowego cukru200g golden
syrup lub
miodu (nieco mniej)1 łyżeczka
sody oczyszczonej200ml
wody2
jajka300g
rabarbarucukier puder
Przygotowanie :W mikserze utrzeć
masło z
cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden
syrup (
miód). Do osobnej miski przesiać
mąkę i wymieszać ją z
przyprawą do piernika i
imbirem. Łyżeczkę
sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej
wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać
mąki, cały czas miksując ciasto, dodać
jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć
rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około centymetrowe). Ciasto przelać do formy wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i poczekać aż nieco ostygnie, następnie przełożyć na kratkę i poczekać aż całkowicie ostygnie. Posypać
cukrem pudrem i podawać.

Smacznego !