ßßß
Składniki :1 średnia cebula5-6 marchewek100-150g suszonych morelikawałek laski cynamonu (2cm)1 łyżka miodulistek laurowy500ml wody
Przygotowanie :Jeżeli macie morele mocno wysuszone, twarde, zalejcie je wodą i moczcie przez kilka godzin, jeśli natomiast są dość miękkie namaczanie można pominąć i wrzucić od razu do gotującej się zupy.Jeżeli namaczacie morele, nie wylewajcie wody w której sięmoczyły, lecz wlejcie ją do garnka.Morele, (wodę z ich moczenia, jeśli były moczone), drobno pokrojoną cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki, cynamon, miód, listek laurowy zalać wodą i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu do czasu aż marchewka będzie miękka. Wyłowić cynamon i listek laurowy. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupe można podawać na ciepło lub na zimno posypaną uprażonym sezamem i/lub czarnuszką.
Smacznego!