Wykonanie
Ostatnio natknęłam się na bardzo ciekawy przepis na krem z
marchewki z dodatkiem
moreli, a ponieważ uwielbiam
marchewkę, postanowiłam wypróbować to danie. Zupa okazała się być bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo ciekawa w smaku.Polecam ją szczególnie fanom
marchewki i
moreli.

Składniki :1 średnia
cebula5-6
marchewek100-150g
suszonych morelikawałek laski
cynamonu (2cm)1 łyżka
miodulistek laurowy500ml
wody
Przygotowanie :Jeżeli macie
morele mocno wysuszone, twarde, zalejcie je
wodą i moczcie przez kilka godzin, jeśli natomiast są dość miękkie namaczanie można pominąć i wrzucić od razu do gotującej się zupy.Jeżeli namaczacie
morele, nie wylewajcie
wody w której sięmoczyły, lecz wlejcie ją do garnka.
Morele, (
wodę z ich moczenia, jeśli były moczone), drobno pokrojoną
cebulę,
marchewkę pokrojoną w plasterki,
cynamon,
miód,
listek laurowy zalać
wodą i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu do czasu aż
marchewka będzie miękka. Wyłowić
cynamon i
listek laurowy. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zupe można podawać na ciepło lub na zimno posypaną uprażonym
sezamem i/lub
czarnuszką.

Smacznego!