Wykonanie
W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dziś coś powszechnego i zwykłego, jednak w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie - kotlet
schabowy. Gdy tylko zobaczyłam pomysł na to gotowanie, od razu wiedziałam jak przygotuję tego
schabowego. Jest to danie z dzieciństwa, pamiętam że moja ciocia przygotowywała go w swoim lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną wyzwania podjęła się Mirabelka ."Cygan" to
schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi
pieczarkami, zapieczonym
żółtym serem i udekorowany
keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!
Składniki:2 kotlety
schabowe1
jajkobułka tartaolej do smażenia kotletów150g niedużych
pieczarekmasło do smażenia
pieczarekżółty serkeczupsól,
pieprzPrzygotowanie:Na patelni roztopić
masło.
Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie i smażyć aż lekko zmiękną.Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w
bułce tartej, następnie w roztrzepanym
jajku i ponownie w
bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie
pieczarki, posypać
żółtym serem i chwilę zapiekać, aż
ser się rozpuści.Podawać natychmiast polane
keczupem z
ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!