ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy "Cygan"

Kotlet schabowy "Cygan"

nazwa

Wykonanie

W ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować dziś coś powszechnego i zwykłego, jednak w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie - kotlet schabowy. Gdy tylko zobaczyłam pomysł na to gotowanie, od razu wiedziałam jak przygotuję tego schabowego. Jest to danie z dzieciństwa, pamiętam że moja ciocia przygotowywała go w swoim lokalu, zawsze pięknie się prezentował, dlatego też postanowiłam spróbować go odtworzyć. Wraz ze mną wyzwania podjęła się Mirabelka .
"Cygan" to schabowy usmażony w tradycyjnej panierce, podany z przesmażonymi pieczarkami, zapieczonym żółtym serem i udekorowany keczupem. Jednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam!
Składniki:
2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia kotletów
150g niedużych pieczarek
masło do smażenia pieczarek
żółty ser
keczup
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie i smażyć aż lekko zmiękną.
Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści.
Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/11/kotlet-schabowy-cygan.html