Wykonanie
Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku,
doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych
owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A
ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.Poza zwyczajnie smażoną
rybą, kiedyś przygotowałam
curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować
rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda
biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą,
białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce
ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie
mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej
ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Ryba:
Filety z białej ryby, ja użyłam łupaczaPasta madrasSalsa buraczkowa:4 średnie ugotowane
buraki1 mała
czerwona cebila1 czerwona
papryczka chili2 łyżki posiekanej świeżej
mięty2-3 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz
Przygotowanie:
Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę),
rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie.
Buraczki pokroić w drobną kostkę,
papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać,
cebulę poszatkować. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gdy
ryba będzie upieczona, ułożyć na talerzu i podawać natychmiast z salsą
buraczkową.

Smacznego!