ßßß Cookit - przepis na Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową

nazwa

Wykonanie

Jak wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem, to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.
Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take awayach" i pubach jako danie o nazwie "fish&chips". Niestety w Polsce ryba ta jest żadko spotykana, jeśli jednak gdzieś, kiedyś się na nia natkniecie i będziecie mieli okazję spróbować lub kupić to bardzo polecam! A tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Ryba:
Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza
Pasta madras
Salsa buraczkowa:
4 średnie ugotowane buraki
1 mała czerwona cebila
1 czerwona papryczka chili
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2-3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę natrzeć pastą madras i zostawić na kilkanaście minut. Nagrzać piekarnik, lub tylko gril (górną grzałkę), rybę ułożyć na kratce do pieczenia i piec kilka minut (4-6) po każdej stronie.
Buraczki pokroić w drobną kostkę, papryczkę chili pozbawić pestek i drobniutko posiekać, cebulę poszatkować. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy ryba będzie upieczona, ułożyć na talerzu i podawać natychmiast z salsą buraczkową.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/06/ryba-w-ostrej-panierce-z-salsa.html