Wykonanie
Oto kolejny eksperyment z jajecznicą. Jajecznicę
jadłam już z różnymi dodatkami, ale takiej kombinacji jeszcze nie było. Od sałatki z konserwowanego
selera zostało mi kilka plastrów
ananasa, i tak sobie stały na
stole, gdy przygotowywałam tę jajecznicę i pomyślałam: jajecznica z
szynką jest bardzo smaczna, a
szynka i
ananas to wyborne połączenie, dlaczego więc nie połączyć tego wszytkiego w zgrabną całość? :) Jak pomyślałam tak też uczyniłam... Efekt - jak zwykle przepyszny! Polecam wszystkim tym którzy lubią jajecznicę i maja słabość do
ananasa;) Oto przed
Wami wspaniały mariaż, jajecznica w ciekawym i niebanalnym połączeniu;)

5-6
jajek1
cebula1 ząbek
czosnkukilka cienkich plastrów
szynki pokrojonej w kostkę2-3 plastry
ananasa z puszki pokrojone w kostkęszczypta lub dwie
curry w proszku1 łyżka
masłasól,
pieprzNa patelni rozpuścić
masło, przesmażyć drobniutko pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli, dodać
szynkę i smażyć ją przez kilka minut aż się zrumieni. Dodać
ananasa, znów chwilę smażyć, gdy sok nieco odparuje, wbić
jajka. Delikatnie mieszać i smażyć do porządanej konsystencji. Doprawić do smaku
przyprawą curry,
solą i
pieprzem. Od razu podawać z ulubionym
pieczywem, u mnie tost z
pełnoziarnistego pieczywa z
masłem;)

Smacznego!