Wykonanie
Po powrocie z pracy, często jestem zmęczona i wolałabym usiąść i zrelaksować się na kanapie, a nie stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce
swieży szpinak, postanowiłam przygotować
banalne, ale smaczne i zdrowe danie -
makaron ze
szpinakiem z dodatkiem
bekonu na ostro.paczka
świeżego szpinaku1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka chilimakaron świderkikilka plastrów
bekonusól,
pieprzMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki.W międzyczasie na jednej patelni usmażyć
bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm.Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną
cebulę,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną.Gdy
cebula lekko zbrązowieje dodać
szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją objętość, można podlać odrobiną
wody. Po chwili dodać
bekon i
makaron, dokładnie wymieszać pozostawiając patelnię na palniku, aby przestudzone składniki się podgrzały.
Smacznego!