Wykonanie
Sobotni lekki, szybki i prosty obiad w wersji wegetariańskiej, choć myślę, że przypadnie on również do gustu mięsożercom - tak dla odmiany;)30dkg
makaronu (np. świderki)słoiczek odsączonych
pomidorów suszonych w
oleju ok. 280g (
olej zostawić*)2 łyżeczki gotowego zielonego pesto1 ząbek
czosnku, wyciśnięty przez praskęstarty
parmezan (opcjonalnie)
bazylia i
oregano (najlepiej świeża)orzeszki
pini lub
płatki migdałowe (opcjonalnie)
sól,
pieprzMakaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Zmiksować
pomidory, pesto,
czosnek, orzeszki,
zioła i
ser, doprawić
solą i
pieprzem, jeżeli masa jest zbyt sucha można dodać
oleju z odsączonych
pomidorów. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.W misce wymieszać
makaron ze zmiksowanymi
pomidorami, jeżeli są one zbyt suche ponownie dodać
oleju z
pomidorów.Podawać posypane
parmezanem i
bazylią.


Smacznego*
Olej może się przydać do doprawienia
makaronu, a później do doprawienia sałatek, nadaje im specyficznego smaku.