Wykonanie
Robiąc gołąbki po raz drugi, nawet się nie spodziewałam że będą u nas królować przez 4 dni i że
będę je musiała robić 2
razy pod rząd a to dlatego że dziecię me tak posmakowało w tej jakże tradycyjnej i w
sumie zwykłej potrawie. :)POTRZEBUJEMY:- główkę
kapusty białej-
ryż (wg uznania)-
mięso mielone wieprzowo-wołowe (wg uznania)-
sól-
pieprz- mix warzywny typu
Vegeta- 1
jajkoSOS:-
koncentrat pomidorowy-
ketchup McDonalds Develey-
kostka rosołowa-
sól-
pieprzKapustę wkładamy do garnka z gotującą się
wodą.Musimy pilnować żeby nam się nie rozgotowała, gdy liście będą miękkie, widelcem odrywamy i układamy do wystygnięcia. W
między czasie
mięso łączymy z
jajkiem,
przyprawami, i ugotowanym
ryżem, mieszamy. Nakładamy na liść ilość mniej więcej jak stołowa łyżka i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym układamy osobno liście i wlewamy do
polowy wodę. Na to układamy gołąbki i również przykrywamy liśćmi żeby nam się w piekarniku nie spaliły. Piekarnik nastawiamy na ok 150 st i pieczemy ok 45 min.Sos:Do garnka nalewamy
wodę i gotujemy, gdy będzie wrzała wrzucamy
kostkę rosołową i dodajemy koncentratu i
ketchupu. Przyprawiamy. Jeżeli ubicie bardzo gęsty można dodać zasmażkę.
