Wykonanie
Przekąska idealna do
kawy i do
herbatki ;)A dla lubiących tylko
wodę, też się nadają na przekąskę ;)Chwilkę czasu trzeba poświęcić żeby je zrobić, ale są tego warte...

Składniki:150 g
mąki30 g
mąki ziemniaczanej100 g
masła50 g
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1
żółtko1 łyżka
kakao1 łyżka
mąkiopcjonalnie 1-2 łyżki zimnej
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wyciągamy prosto z lodówki ;) Zimne będą się lepiej łączyć.Obie
mąki,
cukier przesiewamy, dodajemy
cukier waniliowy, zimne
masło posiekane na kawałki oraz
żółtko- wszystko to wymieszać i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodajemy
kakao,a do drugiej łyżkę
mąki. Każde ciasto zagnieść osobno, zafoliować i schłodzić przynajmniej przez godzinę.Po wyciągnięciu, odrywać kawałeczki wielkości
orzecha laskowego. Kuleczki jedna na drugiej, przycisnąć by się skleiły i spłaszczyć widelcem.
Ciastko ma
mieć ok. 1 cm grubości.Układamy je na papierze i pieczemy 17-20 minut.Pycha ;)






