ßßß Cookit - przepis na Na babeczki:

Na babeczki:

nazwa

Wykonanie

Przepis na babeczki pochodzi z bloga food2, zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :)
Składniki:
Na babeczki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego)
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego)
- 70 ml oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki kakao
Na krem jaglany:
- pół szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie :
Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką ( należy uważać, żeby mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.
ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/04/babeczki-z-kremem-jaglanym-weganskie.html