Wykonanie
Przepis na babeczki pochodzi z bloga food2, zmieniłam tylko zaczyn
drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany
krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :)
Składniki:Na babeczki:- 1/2 szklanki
mąki jaglanej- 1/2 szklanki
mąki kukurydzianej- 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1/3 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
mleka ( zwykłego lub roślinnego)- 2 łyżeczki
kaszy jaglanej ( do zaczynu
drożdżowego)- 70 ml
oleju- 20 g świeżych
drożdży- 1-2 łyżki
kakaoNa krem jaglany:- pół szklanki
mąki jaglanej- 1 szklanka
wody- 2- 3 łyżki
miodu- 2 łyżeczki
kakaoPrzygotowanie :Babeczki : do letniego
mleka wsypać łyżkę
cukru, wymieszać dodać
mąkę jaglaną i pokruszone
drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką ( należy uważać, żeby
mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu
soli, bo to zabije
drożdże), następnie w misce wymieszać
mąki,
kakao, resztę
cukru, dodać zaczyn
drożdżowy oraz
olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Krem jaglany : Zagotować
mleko dodać
mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać
miód i wymieszać.ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)