ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffiny z serem i bekonem

Wytrawne muffiny z serem i bekonem

nazwa

Wykonanie

Muffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów.
1 jajko
185 g mąki pszennej
130 ml mleka
70 ml oliwy z oliwek
80 g sera cheddar lub innego twardego
60 g bekonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
sól i pieprz
Bekon pokroić w drobną kostkę, krótko podsmażyć na patelni i odłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać pieprz i szczyptę soli oraz natkę pietruszki i zioła.
Jajka roztrzepać lub zmiksować z mlekiem i oliwą i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki.
Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia.
* przepis z książki „Babeczki i muffiny” Wyd. Olesiejuk
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/wytrawne-muffiny-z-serem-i-bekonem.html