Wykonanie
Muffiny z
serem cheddar i
bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów.

1
jajko185 g
mąki pszennej130 ml
mleka70 ml
oliwy z oliwek80 g
sera cheddar lub innego twardego60 g
bekonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka suszonych
ziół prowansalskichsól i
pieprzBekon pokroić w drobną kostkę, krótko podsmażyć na patelni i odłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać
pieprz i szczyptę
soli oraz
natkę pietruszki i
zioła.
Jajka roztrzepać lub zmiksować z
mlekiem i
oliwą i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać
bekon i
ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki.Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾
ciastem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia.

* przepis z książki „Babeczki i muffiny” Wyd. Olesiejuk