Wykonanie
Wytrawne aromatyczne babeczki we włoskim stylu. Doskonałe na przystawkę. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście
siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec.Jeśli ktoś nie lubi
fety można ją zastąpić
mozarellą.

Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek.1
ciasto francuskie100 g
sera feta70 g
suszonych pomidorów w
oleju2 łyżki łuskanego
słonecznika lub pestek z
dynii10 czarnych
oliwek3-4 łyżeczki czerwonego pesto1. Włączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół.Z
ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne
ciasto francuskie włożone do piekarnika nie
kurczy się).Resztek z
ciasta francuskiego nie wyrzucać. Zostawić nieregularne małe kawałki.2.
Pomidory pokroić w wąski paski.
Fetę pokroić w kostę ok. 1,5 na 1,5 cm .
Oliwki przekroić na 2 połówki.3. Do każdego gniazda wrzucić
pomidory i pestki oraz kostkę
sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z
ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę
oliwki.4. Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza to, że się przypala i trzeba wyciągnąć babeczki wcześniej. Babeczki bez problemu wyskakują z formy. Wystarczy lekko podważyć je widelczykiem.