ßßß
Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek.1 ciasto francuskie100 g sera feta70 g suszonych pomidorów w oleju2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii10 czarnych oliwek3-4 łyżeczki czerwonego pesto1. Włączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół.Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się).Resztek z ciasta francuskiego nie wyrzucać. Zostawić nieregularne małe kawałki.2. Pomidory pokroić w wąski paski.Fetę pokroić w kostę ok. 1,5 na 1,5 cm .Oliwki przekroić na 2 połówki.3. Do każdego gniazda wrzucić pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki.4. Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza to, że się przypala i trzeba wyciągnąć babeczki wcześniej. Babeczki bez problemu wyskakują z formy. Wystarczy lekko podważyć je widelczykiem.