ßßß Cookit - przepis na Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru

Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :)
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)
Składniki :
2 plastry schabu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki słodkiej musztardy
1 papryczka peperoni
1 marchewka żółta
1 marchewka fioletowa
4 łyżki ziarna amarantusa bio
liście mizuny
Przyprawy :
pieprz czarny
czosnek granulowany
kmin rzymski mielony
Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym, kminem rzymskim i smarujemy musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy mięso na godzinę.
Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną wodą, następnie przekładamy do pojemnika na ryż.
Mięso układamy na 1 poziomie parowaru, na 2 poziomie pojemnik z amarantusem. Po zagotowaniu wody w czajniku, zalewamy ziarna w stosunku 1:1,5 wrzątkiem. Resztę wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 25 minut.
Robimy z folii aluminiowej 3 małe tacki i układamy na nich marchewki i papryczki. Na 10 minut przed końcem wkładamy je na 3 poziom urządzenia. Liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy nasz obiad na talerz. Na schab układamy kawałki papryczek i dekorujemy danie mizuną.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/05/schab-w-musztardzie-sodkiej-z.html