Wykonanie
Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :)
Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego
mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas :)

Składniki :2 plastry
schabusok z 1/2
cytryny2 łyżeczki słodkiej
musztardy1
papryczka peperoni1
marchewka żółta1
marchewka fioletowa4 łyżki ziarna
amarantusa bioliście
mizunyPrzyprawy :
pieprz czarnyczosnek granulowany
kmin rzymski mielony
Schab myjemy, odsączamy
wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy
sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster.Przyprawiamy z obu stron
pieprzem czarnym,
czosnkiem granulowanym,
kminem rzymskim i smarujemy
musztardą, delikatnie ją wcierając. Odstawiamy
mięso na godzinę.
Papryczkę peperoni myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ziarna
amarantusa przesypujemy na sitko z małymi oczkami, płuczemy zimną
wodą, następnie przekładamy do pojemnika na
ryż.
Mięso układamy na 1 poziomie parowaru, na 2 poziomie pojemnik z
amarantusem. Po zagotowaniu
wody w czajniku, zalewamy ziarna w stosunku 1:1,5 wrzątkiem. Resztę wlewamy do zbiornika na
wodę i włączamy parowar na 25 minut.

Robimy z folii aluminiowej 3 małe tacki i układamy na nich
marchewki i papryczki. Na 10 minut przed końcem wkładamy je na 3 poziom urządzenia. Liście
mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Po wyłączeniu urządzenia przekładamy nasz obiad na talerz. Na
schab układamy kawałki papryczek i dekorujemy danie
mizuną.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam