Wykonanie
Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :)Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też
mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.

Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione
mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli
buraczki i
ziemniaki :) W całości
buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :)

Składniki :
filet z piersi kurczaka1
burak2
ziemniakiszczypiorek3 łyżki
oliwy z oliwekPrzyprawy :
pieprz białyzioła dalmatyńskie
tymianekpapryka słodkapieprz czarnykardamon mielony

Filet z piersi myjemy, odsączamy
wodę i oczyszczamy. Polewamy 3 łyżkami
oliwy z oliwek i obtaczamy w niej
mięso oraz posypujemy
pieprzem białym i
ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście
mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu.
Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy
papryką słodką,
pieprzem czarnym i
kardamonem mielonym.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy
tymiankiem.

Wkładamy na 1 poziomie do parowaru
pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz
buraczki również na kawałkach folii.
Ziemniaki na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 min. W tym czasie myjemy i kroimy
szczypiorek.Jak urządzenie się wyłączy nakładamy jedzenie na talerz, a
buraki posypujemy
szczypiorkiem.

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam