ßßß Cookit - przepis na Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru

Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru

nazwa

Wykonanie

Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :)
Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.
Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli buraczki i ziemniaki :) W całości buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :)
Składniki :
filet z piersi kurczaka
1 burak
2 ziemniaki
szczypiorek
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy :
pieprz biały
zioła dalmatyńskie
tymianek
papryka słodka
pieprz czarny
kardamon mielony
Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso oraz posypujemy pieprzem białym i ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu.
Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem.
Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz buraczki również na kawałkach folii. Ziemniaki na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 min. W tym czasie myjemy i kroimy szczypiorek.
Jak urządzenie się wyłączy nakładamy jedzenie na talerz, a buraki posypujemy szczypiorkiem.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/01/piers-z-kurczaka-z-buraczkami-z-parowaru.html