Wykonanie
Nie mam dziś jakoś weny, na dłuższe wprowadzenie do przepisu :)Napiszę tylko, że zastanawiałem się dziś nad ziarnem
amarantusa albo
kuskus, wygrało to drugie :)

Myślałem jeszcze czy dać
mięso, czy nie dać :) W końcu nie dałem, czasami bez
mięska też obiad trzeba zjeść ;) A pierś oczywiście będzie jutro, co by nie wypełzła z lodówki, jak za długo tam poleży :)

Składniki :5 łyżek
kuskus3
pieczarkiok. 15 cm jaśniejszej części
pora1
szalotka5
pomidorków cherryświeża
natka pietruszki1 mini
sałata rzymskasok z 1/2
cytrynaoliwa z oliwek z
oreganoPrzyprawy :
pieprz czarnyzioła dalmatyńskie
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
Szalotkę kroimy drobno i parzymy wrzątkiem na sitku.
Pora myjemy i kroimy w plastry.
Pomidorki cherry myjemy.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
Pora,
pieczarki i
pomidory układamy na tacce z folii aluminiowej w parowarze i włączamy go na 10 minut.

Po 5 minutach 5 łyżek
kuskus wsypujemy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad jego poziom, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Sałatę mini rzymską myjemy.Jak
woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy
pieczarki i
pora do
kuskusa, wrzucamy również
natkę i
szalotkę.

Przyprawiamy
pieprzem czarnym i
ziołami dalmatyńskimi, polewamy
sokiem z połowy
cytryny i wlewamy łyżkę
oliwy z oliwek z
oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy na talerz
sałatę mini rzymską i na nią wymieszany
kuskus z warzywami, kładziemy również
pomidorki cherry.

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam