ßßß
Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę.
Składniki :11 szt makaronu Conchiglioni Rigata150g mięsa mielonego1 szalotka2 pieczarkiszczypiorek1 łyżka startego parmezanuPrzyprawy :pieprz czarnyzioła dalmatyńskieświeża natka pietruszkisuszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę.
Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy go zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, gdyż kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut.
Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam