ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni z parowaru

Conchiglioni z parowaru

nazwa

Wykonanie

Około miesiąc szukałem tego makaronu i nigdzie gdzie robiłem zakupy go nie było. Aż kilka dni temu, byłem w pewnym hipermarkecie i jak to zwykle robię po wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)
Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę.
Składniki :
11 szt makaronu Conchiglioni Rigata
150g mięsa mielonego
1 szalotka
2 pieczarki
szczypiorek
1 łyżka startego parmezanu
Przyprawy :
pieprz czarny
zioła dalmatyńskie
świeża natka pietruszki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.
Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.
Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę.
Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy go zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, gdyż kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.
Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut.
Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/12/conchiglioni-z-parowaru.html