Wykonanie
Około miesiąc szukałem tego
makaronu i nigdzie gdzie robiłem zakupy go nie było. Aż kilka dni temu, byłem w pewnym hipermarkecie i jak to zwykle robię po wejściu, wziąłem nową gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten
makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)

Na pierwszy ogień poszło nadzienie z
mięsem mielonym,
pieczarkami,
szalotką i
szczypiorkiem. Ale na pewno
będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę.

Składniki :11 szt
makaronu Conchiglioni Rigata150g
mięsa mielonego1
szalotka2
pieczarkiszczypiorek1 łyżka startego
parmezanuPrzyprawy :
pieprz czarnyzioła dalmatyńskieświeża
natka pietruszkisuszone pomidory z
czosnkiem i
bazylią
Makaron wkładamy do pojemnika na
ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz.
Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Pieczarki również myjemy, obieramy
daszki i kroimy na małe kawałki.
Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy
pieprzem czarnym,
ziołami dalmatyńskimi i
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i
bazylią. Mieszamy i dodajemy do
mięsa resztę składników na farsz :
pieczarki,
szczypiorek,
szalotkę.

Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy
makaronem na sitko i hartujemy go zimną
wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy
wodę, gdyż kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy
makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut.

Myjemy
natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym
parmezanem i
natką.

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam