Wykonanie
W związku z tym, że dziś niedziela, należałoby się wyspać, ale niestety, obudziłem się o 6:30 i nie szło już zasnąć. Założę się, że jutro ciężko będzie mi wstać przed 8 do pracy, jak to przy każdym poniedziałku, tudzież innym dniu tygodnia, gdy trzeba wstać. A dziś jak nie muszę, zrywam się skoro świt ;)W tygodniu ciężko wyrobić się rano ze śniadaniem, bo
kawa i papieros ważniejsze ;) Też tak macie ? ;)No ale, że dziś niedziela, po obowiązkowej
kawce i
dymku, nadeszła
pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.

Na śniadanie wymyśliłem
pastę jajeczną z
białym serem i
porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz
twarogu rzecz jasna :)

Składniki :2
jajkaok. 7-10 cm białej części z
pora80g
białego sera chudego 0,5%3 kromki
chleba1 łyżka
jogurtu naturalnego3 listki świeżej
bazyliiPrzyprawy :
pieprz czarny
Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze, a wyżej w folii aluminiowej pokrojonego
pora. Tak jak na zdjęciu wyżej, z folii robimy małą tackę. Parujemy wszystko 20 minut. Po parowaniu czekamy, aż
jajka trochę ostygną, a
woda z
pora odparuję.Następnie
jajko kroimy na siatce ( krajarce, szatkownicy, każdy inaczej może nazywa :) ) do warzyw, dodajemy
pora.
Biały ser kroimy nożem, a później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy
pieprzem oraz dodajemy łyżkę
jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno
bazylię i wszystko razem mieszamy.

Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :)

Mimo bardzo małej ilości komentarzy, jak na razie:) , jak zawsze na nie czekam, oraz na wasze uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam