ßßß
Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)
Składniki :2 jajkaok. 7-10 cm białej części z pora80g białego sera chudego 0,5%3 kromki chleba1 łyżka jogurtu naturalnego3 listki świeżej bazyliiPrzyprawy :pieprz czarny
Pora myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Jajka wkładamy na dolną półkę w parowarze, a wyżej w folii aluminiowej pokrojonego pora. Tak jak na zdjęciu wyżej, z folii robimy małą tackę. Parujemy wszystko 20 minut. Po parowaniu czekamy, aż jajka trochę ostygną, a woda z pora odparuję.Następnie jajko kroimy na siatce ( krajarce, szatkownicy, każdy inaczej może nazywa :) ) do warzyw, dodajemy pora. Biały ser kroimy nożem, a później rozdrabniamy widelcem i dokładamy do reszty. Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego oraz posiekaną na drobno bazylię i wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowaną pastą smarujemy kanapki i już można jeść :)
Mimo bardzo małej ilości komentarzy, jak na razie:) , jak zawsze na nie czekam, oraz na wasze uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam