Wykonanie
Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie miałam możliwość przetestowania naczynia żaroodpornego Termisil z systemem Grill&Drop. Do testów otrzymałam naczynie o pojemności 2 , 4 l, które w zupełności wystarcza do przygotowania dania dla 2 osób, a nawet 3.Moją opinię o produkcie możecie znaleźć pod przepisem.
Co potrzebujemy:
makaron, np. muszelki200 g tartego
żółtego sera300 g
fileta z kurczakaok 200 g
pieczarek400 ml
śmietany 30%przyprawy: np.
bazylia,
lubczyk, itd1.
Makaron gotujemy. Smażymy na patelni filet pokrojony w kostkę, doprawiamy. Powtarzamy czynność z
pieczarkami. Do
śmietany dodajemy
przyprawy według uznania, takie jak lubimy.2. W naczyniu żaroodporny wykładamy warstwę
makaronu,
pieczarek i fileta, a następnie zalewamy
śmietaną i posypujemy
żółtym serem. Układamy kolejną warstwę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.
************************************************
Na stronie producenta możemy przeczytać, że sekret tego naczynia żaroodpornego tkwi w jego właściwościach. Naczynie ze szkła boro-krzemowego charakteryzuje się wysoką odpornością termiczną (działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C).Szkło Termisil ze względu na swój skład chemiczny ma wysoką odporność mechaniczną -
daje gwarancję bezpieczeństwa i zdrowia.Ponadto hasło "Gotujesz, przechowujesz, zamrażasz" jest jak najbardziej trafione. Wszystko zrobisz w jednym naczyniu, bez konieczności przekładania potrawy. Mozemy włozyć je do zamrażarki, a nastepnie wyciagnąć i odgrzać.Producent udziela 10 letniej gwarancji na swój produkt.
źródło zdjęcia: termisil.comJeśli chodzi o sam wygląd naczynia żaroodpornego Termisil, to produkt wyróżnia się przede wszystkim wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązań w technologii.Zgodnie z informacjami na stronie producenta, w pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki
czemu uzyskuje się efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem.Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary
wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.Produkt nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie absorbuje zapachów i jest w 100% bezpieczny dla dzieci – nie zawiera alergenów.Po przygotowaniu mojej zapiekanki makaronowej, nie miałam okazji sprawdzić jak produkt wypada w przypadku mrożenia w nim potrawy i ponownego odgrzania, gdyż nic nie zostało ;p
Mogę jednak stwierdzić, iż bardzo łatwo się je myje, gdyż faktycznie żadne resztki nie przywarły do naczynia. Nie było koniecznosci "odmaczania" go jak to mi się zdarza w przypadku innych naczyń żaroodpornych, więc tutaj spory plus.Jeżeli zechcecie się zapoznać z innymi informacjami na temat tego innowacyjnego produktu, zapraszam na poniższe strony ;)http://zdroweparcienaszklo.plhttps://www.facebook.com/zdroweparcienaszklo