Wykonanie
Ciasto drożdżowe jest dość popularne i nie potrzeba wiele czasu, aby je przygotować. Właściwie nie przepadam za suchymi ciastami, ale świeże i puszyste ciasto lubię sobie zjeść. Wydaje mi się, że tajemnicą
ciasta drożdżowego jest dobrze wyrobione ciasto. Zazwyczaj wychodzi po prostu dobre, ale jeżeli ciasto się wyrobi naprawdę porządnie, wtedy jest zdecydowanie lepsze. Nie ma to jak ciasta z kremami,
owocami,
galaretkami itd., ale zwykły
drożdżowy też może być smaczny.Polecam też zrobić z
rabarbarem ;]

Co potrzebujemy:Ciastook 500 g
mąki3
jajka1/2 kostki
margaryny1 łyżka
smalcu70 g
drożdży3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliKruszonka100 g
masła3/4 szklanki
cukruok 100 g
mąkipaczuszka
cukru waniliowego+ np.
owoce,
rabarbar* ciasto z podanych składników wystarczyło mi na blaszkę 25x36 cm i małą tortownicę (można zrobić na jednej blaszce, wtedy będzie wyższy)1. Ciasto. Do letniego
mleka dodajemy pokruszone
drożdże, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż zaczną pracować. Do miski wbijamy
jajka, dodajemy szczyptę
soli i chwile ubijamy z
cukrem, a następnie wlewamy rozpuszczony wcześniej w rondelku tłuszcz i
smalec (nie może być gorący, musi przestygnąć).Gdy
drożdze podrosną, wlewamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy porcjami
mąkę, aż ciasto
zrobi się gęste i będziemy mogli wyrabiać.Wyrabiamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto wyrośnie.2. Przygotowujemy kruszonkę.
Masło ucieramy z
cukrem, a następnie dodajemy porcjami
mąkę i wyrabiamy ręką.3. Wyrośnięte
ciasto drożdżowe wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i podsypaną
mąką. Odstawiamy na trochę, aż podrośnie i następnie na to kładziemy
owoce (polecam też
rabarbar) i kruszonkę.Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej lub może piec się dłużej - trzeba uważać.