ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Już prawie o nich zapomniałam, ale przypomniała mi babcia. Ostatnio trafiły nam się dość duże pieczarki, więc szkoda ich było, żeby drobno pokroić, no i postanowiłam zostawić je w całości. Do środka włożyłam mięso mielone i wszystko fajnie się usmażyło na patelni. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych i zwykłych pieczarek. Idealnie do siebie pasują, więc finalnie można było się zajadać i zajadać. Będę do nich wracać.
Co potrzebujemy(ok 10 sztuk)
ok 500 g dużych pieczarek
ok 200-300 g mięsa mielonego
1 jajko
ząbek czosnku
1/4 cebuli
sól, pieprz, majeranek, vegeta
Panierka
bułka tarta
mąka
jajko
margaryna lub olej do smażenia (u mnie Olej z orzechów włoskich Oleofarm)
1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Pieczarki myjemy i wycinamy ogonki, a następnie faszerujemy mięsem mielonym. Obtaczamy je w mące rozbełtanym jajku i w bułce tartej, a następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/pieczarki-faszerowane-miesem-mielonym.html