Wykonanie
Jedno z moich ulubionych ciast i z pewnością pokochają je także inni wielbiciele słodkich ciast. Jest w nim wszystko co dobre i niestety wiele kalorii, ale o tym staram się nie myśleć. W moim domu jest robiony od dawna i nigdy jeszcze nie zawiódł. Ciasto lepiej upiec ok 2 dni wcześniej, wtedy zmięknie i lepiej się kroi. Miękie
zrobi się też po kilku dniach od
śmietany - ale czy wytrzyma tyle dni ;pDla kogo kawałeczek? ;]

Co potrzebujemy:Ciasto0,5 kg
mąki pszennej200 g
margaryny2
jajka200 g
cukru pudru2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody2 łyżki ciepłego
mlekaDodatkowo1 puszka masy krówkowej
płatki migdałowe750 ml
śmietany min 30%20 g
żelatyny3
śmietan-fixy* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę,
jajka i
cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach
margarynę,
miód
oraz
sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach
mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.2. Ubijamy
śmietanę na sztywno. Dodajemy
śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej
wody żelatynę i miksujemy, aż
śmietana zrobi sie gęsta.Ubitą
śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą
krwkową i posypujemy
płatkami migdałowymi.