Wykonanie
Dzisiaj bardzo prosty pomysł na szybkie kruche ciacha. U mnie goszczą one bardzo często, ponieważ nie potrzebują dużego nakładu czasu i pracy. Tym razem pierwszy raz zrobiłam je z
kokosem i wyszły obłędne - miały zupełnie inny smak niż zwykle. Aby były bardziej
kokosowe można jeszcze do ciasta dodać
mleko lub olejek
kokosowy. To musi być pyszne ;)

Co potrzebujemy: (ok 50
ciastek)ok 1 kg
mąki0,5 szklanki
cukru1 kostka
margaryny3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
amoniaku (rozpuszczona w 2 łyżkach
mleka)3 łyżki kwaśnej
smietany 12-18%+
wiórki kokosowe
1. Do miski dodajemy wszystkie składniki (lepiej na początku rozgnieść
masło z
mąką) i zagniatamy ciasto. Na początek proponuję dodać ok 600 g
mąki i stopniowo dodawać tyle ile będzie potrzeba. Gdy powstanie nam gładkie ciasto, rozwałkowujemy je na ok 2-3 mm i wycinamy kształty.2. Na patelni roztapiamy troszkę
masła, dodajemy wiórki i
cukier. Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia.
Ciastka przesmarowujemy
białkiem lub
mlekiem i obsypujemy wiórkami (mogą być też takie prosto z paczki). Piec w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż do zarumienienia.SMACZNEGO