Wykonanie
Mam mało czasu ostatnio na prowadzenie bloga, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach przybędzie przepisów i później będzie tylko coraz więcej :)Dzisiaj przepis na szybkiego piernika. Chociaż ciasto to można jeść w ciągu roku (bez przypraw korzennych,
cynamonu), to jednak w Święta ma swój urok. Jest bardzo delikatne, troszkę mokre (ja bardzo takie lubię) I PROSTE, wystarczy wymieszać wszystkie składniki (nie potrzebujemy nawet miksera). Kto spróbuje ten zrozumie :)U mnie nie będzie go w Święta, ale teraz, tydzień wcześniej bardzo chętnie sobie go zjemy ;)

Co potrzebujemy :2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka1 szklanka
oliwy1
jajko1
cukier waniliowy2-3 łyżeczki cynamonu/0,5 opakowania
przyprawy do pierników2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sodyopcjonalnie: owoce/rodzynki/bakalie/dżem1. Wszystkie suche składniki tj:
Mąkę,
cukier (zwykły i
waniliowy),
cynamon bądź
przyprawę do pierników,
kakao i
sodę dokładnie wymieszać. Następnie dodać
jajko (
białko i
żółtko),
mleko i
oliwę. Ja dodałam jeszcze miseczke
wiśni, wczesniej rozmrożonych. Mieszamy wszystkie składniki (nie trzeba mikserem).2. Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej foremki (jak na babkę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.SMACZNEGO