Wykonanie
Gdy ostatnio robiłam kruche
ciastka z
cukrem (Sprawdź ;)), pomyślałam, że ciekawie by one smakowały bez
cukru, ale za to z
przyprawą do piernika. I faktycznie. Nie są to takie tradycyjne pierniki, które jemy w święta, ale te są ciekawym pomysłem no co dzień, jeśli ktoś lubi
ciastka tego typu. Jeszcze kilka miesięcy zanim zrobię pierniki, takie z prawdziwego zdarzenia, a tymczasem te
ciasteczka umilą mi chłodne popołudnia przy
herbatce. Polecam i przesyłam Wam dużo ciepła w
ciasteczkowych pierniczkach ;)
Co potrzebujemy : (z porcji wychodzi około 60
ciastek)kostka
margaryny 200gok 700g
mąki3/4 szklanki
cukru5 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
amoniaku (opcjonalnie)4 łyżeczki
miodu4 łyżeczki
przyprawy do piernika1. Do miski wrzucamy
miękką margarynę,
cukier,
jajka. Zagniatamy ciasto rękami. Następnie w niewielkiej ilosci ciepłego
mleka rozpuszczamy
amoniak i dodajemy go. Wsypujemy
proszek do pieczenia i dosypujemy stopniowo
mąkę, aż powstanie gładka masa. Dodajemy
miód i
przyprawę do piernika. Wyjmujemy ciasto na stolnice, podsypujemy
mąką i zagniatamy ładną kulkę. Następnie ciasto rozwałkwujemy bardzo cienko (jeśli takie lubimy) i wycinamy
ciasteczka pierniczki ;)2.
Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.SMACZNEGO