Wykonanie
❀ ❀ ❀Dzisiaj kolejny pomysł na babkę wielkanocną.Tym razem babka waniliowa - bardzo prosta do przygotowania.I ta właśnie wersja pojawi się na moim świątecznym
stole za kilka dni:)

Babka waniliowa jest bardzo puszysta i ma przyjemną konsystencję.Jako dekorację proponuję
cytrynowy lukier z kawałkami kandyzowanej
skórki cytrynowej.Ale świetnie sprawdzi się także rozpuszczona
czekolada.

❀ ❀ ❀

Oprócz babki zapewne przygotuję także paschę i kruche
ciastka.Co do innych smakołyków, niekoniecznie słodkich, to temat jest wciąż otwarty.Ale myślę, że będzie raczej tradycyjnie:)Pozdrawiam,
Asia❀ ❀ ❀

Składniki:150 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanej180 g
cukru4
jajka200 g
masła2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem i
wanilią na puszystą masę.W tym czasie rozpuścić
masło.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać i dodać
proszek do pieczenia.Ubite z
cukrem jajka połączyć z
mąkami i zmiksować.Dodać rozpuszczone (wciąż ciepłe)
masło i zmiksować.Masę przelać do formy na babkę wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą lub
mąką.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.Smacznego!P.S. Przepis pochodzi ze strony: Przepisy kulinarne ze zdjęciami.