Wykonanie
Ostatnio bardzo zaprzyjaźniłam się z
mąką gryczaną.To zdrowa, bezglutenowa
mąka, która idealnie sprawdza się
między innymi podczas przygotowywania kruchego
spodu do tarty.Tym razem wytrawnej, rubinowej tarty z
kozim serem.Dlaczego rubinowej?Ponieważ są w niej moje ulubione
buraki oraz
kozi ser, a w zasadzie dwa:kremowy i pleśniowy.

Tarta z
burakami na gryczanym spodzie to danie zdrowe i pyszne.Doskonałe na przyjęcia lub jako lunch do pracy.A następnego dnia świetnie sprawdzi się jako śniadanie:)


Aby przygotować taką tartę potrzeba trochę czasu:)Należy upiec
buraki, co zajmuje grubo ponad godzinę.A i ciasto na spód potrzebuje godzinę odpoczynku w lodówce przed upieczeniem.Ale mimo wszystko - warto ten czas poświęcić.Myślę, że smak tej tarty jest zaskakujący.Dla wielbicieli
buraków i
koziego sera - danie wyjątkowo pyszne:)Pozdrawiam,
Asia
Składniki - kruchy spód:250 g
mąki gryczanej pełnoziarnistej125 g schłodzonego
masła1/4 szklanki + 1 łyżka zimnej
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju roślinnegoSkładniki - wypełnienie tarty:2 duże, upieczone
buraki300 g kremowego
serka koziegokilka plasterków
sera koziego pleśniowego (lub
mozarelli)świeża
kolendra do dekoracjiPrzygotowanie - spód do tarty:Wszystkie składniki zagnieść bardzo krótko na jednolite ciasto.Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 30 minut.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty.Ciasto nakłuć widelcem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (ciasto powinno być upieczone).Wykończenie tarty:Na upieczonym spodzie rozłożyć kremowy
serek kozi.Na
serku ułożyć plasterki
buraka.Na wierzchu ułożyć plasterki
sera pleśniowego lub
mozarelli.Tartę ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Piec kilka, kilkanaście minut do rozpuszczenia się wierzchniej warstwy
sera.Gotową tartę udekorować świeżą
kolendrą.Smacznego!