Wykonanie
Sernik
jagodowy na zimno pojawił się na moim świątecznym
stole kilka dni temu.Ma intensywnie fioletowy kolor, jest bardzo lekki i całkiem prosty do przygotowania.

W związku z
brakiem świeżych
jagód użyłam musu
jagodowego, do którego przydały się
mrożone owoce. Na spodzie ciasta znalazły się
herbatniki, a jego wierzch ozdobiła
bita śmietana.


Sernik
jagodowy ma wyraźny smak
jagód, jest lekki i puszysty.Na pewno spróbuję go zrobić w sezonie na
jagody.Choć zamiast
jagód świetnie sprawdzą się także
truskawki,
maliny, czy
jeżyny.

Pozdrawiam,
Asia✿ ✿ ✿Składniki na spód (forma o średnicy 24 cm):100 g
herbatników1/2 szklanki
płatków owsianych3 łyżki
brązowego cukru7 łyżek (ok. 100 g) stopionego
masłaszczypta
soliSkładniki na masę
serową:500 g mielonego
twarogu (ja użyłam
waniliowego serka homogenizowanego)250 ml
śmietanki 30%3 szklanki
jagód1 łyżka
soku z cytryny1 szklanka
cukru pudru (jeśli używamy
serka homogenizowanego, który jest słodki można pominąć/zmniejszyć ilość
cukru)40 g
żelatynySkładniki na wierzch ciasta:250 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudruopcjonalnie: świeże
jagody do dekoracjiPrzygotowanie:Zaczynamy od
spodu ciasta :
herbatniki zmiksować z
płatkami owsianymi,
cukrem,
solą i roztopionym
masłem.Gotową masę przełożyć do formy i docisnąć.Spód można podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i wystudzić.Ja tego nie zrobiłam (zapomniałam:)) i tragedii nie było:)Masa serowa :
ser zmiksować z
cukrem,
sokiem z cytryny i połową
śmietanki.Drugą połowę
śmietanki ubić w osobnym naczyniu.
Jagody zmiksować blenderem (jeśli używamy mrożonych - trzeba je podgrzać i wystudzić).
Żelatynę zalać 1/3 szklanki
wody i odstawić do napęcznienia.Następnie
żelatynę podgrzać do rozpuszczenia.Do masy serowej dodać
jagody i zmiksować.Następnie dodać pozostałą
śmietankę i delikatnie wymieszać.Na koniec dodać do masy serowej lekko ciepłą
żelatynę i dokładnie wymieszać.Gotową masę
serową wylać na zimny spód
ciasteczkowy i wstawić do lodówki.Wierzch ciasta :
śmietankę ubić z
cukrem pudrem.Udekorować
śmietanką wierzch ciasta i wstawić do lodówki.W sezonie można ciasto ozdobić dodatkowo świeżymi
jagodami.Smacznego!