ßßß Cookit - przepis na Lekki sernik jagodowy na zimno

Lekki sernik jagodowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Sernik jagodowy na zimno pojawił się na moim świątecznym stole kilka dni temu.
Ma intensywnie fioletowy kolor, jest bardzo lekki i całkiem prosty do przygotowania.
W związku z brakiem świeżych jagód użyłam musu jagodowego, do którego przydały się mrożone owoce. Na spodzie ciasta znalazły się herbatniki, a jego wierzch ozdobiła bita śmietana.
Sernik jagodowy ma wyraźny smak jagód, jest lekki i puszysty.
Na pewno spróbuję go zrobić w sezonie na jagody.
Choć zamiast jagód świetnie sprawdzą się także truskawki, maliny, czy jeżyny.
Pozdrawiam,
Asia
✿ ✿ ✿
Składniki na spód (forma o średnicy 24 cm):
100 g herbatników
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki brązowego cukru
7 łyżek (ok. 100 g) stopionego masła
szczypta soli
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu (ja użyłam waniliowego serka homogenizowanego)
250 ml śmietanki 30%
3 szklanki jagód
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru pudru (jeśli używamy serka homogenizowanego, który jest słodki można pominąć/zmniejszyć ilość cukru)
40 g żelatyny
Składniki na wierzch ciasta:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: świeże jagody do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od spodu ciasta :
herbatniki zmiksować z płatkami owsianymi, cukrem, solą i roztopionym masłem.
Gotową masę przełożyć do formy i docisnąć.
Spód można podpiec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i wystudzić.
Ja tego nie zrobiłam (zapomniałam:)) i tragedii nie było:)
Masa serowa : ser zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i połową śmietanki.
Drugą połowę śmietanki ubić w osobnym naczyniu.
Jagody zmiksować blenderem (jeśli używamy mrożonych - trzeba je podgrzać i wystudzić).
Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.
Następnie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia.
Do masy serowej dodać jagody i zmiksować.
Następnie dodać pozostałą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać do masy serowej lekko ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę serową wylać na zimny spód ciasteczkowy i wstawić do lodówki.
Wierzch ciasta : śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Udekorować śmietanką wierzch ciasta i wstawić do lodówki.
W sezonie można ciasto ozdobić dodatkowo świeżymi jagodami.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/04/lekki-sernik-jagodowy-na-zimno.html