Wykonanie
Domowy pasztet drobiowy to bardzo smaczny dodatek do
chleba.Przyrządziłam go po raz pierwszy przy okazji świąt.I muszę przyznać, że na pewno
będę go przyrządzać częściej.Domowy pasztet przygotowany na smacznych i zdrowych kawałkach
mięsa, bez
mąki,
bułki i innych niepotrzebnych dodatków to znakomita alternatywa dla sklepowych odpowiedników.

Do przygotowania pasztetu drobiowego potrzeba 4 średnie udka z
indyka oraz 2
udka z kurczaka. Dodatkowo 1
marchewka, 1
cebula i 4
jajka. Oczywiście także ulubione
przyprawy.Na tym kończy się lista składników:)

Pasztet drobiowy jest pyszny w swojej prostocie.Sam fakt tego, że wiemy z czego się składa powinien zachęcać do spróbowania:)A składa się z samych pysznych kąsków:)Idealnie pasuje na święta, doskonale sprawdzi się na co dzień jako dodatek do
pieczywa.Pozdrawiam,
Asia
Składniki (2 foremki ok. 20 cm na 10 cm):4 udka z
indyka2
udka z kurczaka1 duża
marchewka1
czerwona cebulasól i
pieprz do smaku4
jajkaPrzygotowanie:
Mięso upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez dodatku tłuszczu, a z ulubionymi
przyprawami) do miękkości.
Mięso powinno odchodzić od kości.Wystudzić.
Marchewkę i
cebulę ugotować do miękkości w wodzie lub
bulionie warzywnym.Ostudzone
mięso oddzielić od kości i przełożyć do miksera. Zmiksować na gładką masę.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.Do zmiksowanego
mięsa dodać ugotowaną
marchewkę i
cebulę. Zmiksować.Całość doprawić
solą i
pieprzem.Dodać 4
żółtka. Zmiksować.Dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać łyżką.Pasztet przełożyć do wysmarowanych
masłem i oprószonych
bułką tartą 2 foremek(ok. 20 na 10 cm).Pasztet piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 50 minut.Smacznego!