Wykonanie
Tego deseru nie jestem w stanie sobie odmówić... Pysznego
musu czekoladowego ze
śliwkami.Doskonały na przyjęcia, świetny jako deser do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły...Prosty, szybki i wyjątkowo smaczny...Kreowanie historii na temat jego smaku mijałoby się z celem:)Po prostu musicie spróbować!
Mus czekoladowy wydaje się być bardzo popularnym i prostym deserem.Do tej
pory jednak nie zawsze byłam zadowolona z efektu końcowego.Albo za słodki, albo z konsystencją coś było nie tak...Długo poszukiwałam przepisu idealnego i wydaje mi się, że znalazłam.W dodatku - do przygotowania tego deseru nie ma potrzeby użycia
cukru...Wystarczy dobrej jakości
gorzka czekolada i dojrzałe
śliwki:)


Dotychczas przygotowywałam
mus czekoladowy bez żadnych dodatków.Tym razem postanowiłam urozmaicić go warstwą
śliwek i
bitej śmietany.Mimo to, deser wciąż jest BARDZO
czekoladowy:)Polecam wszystkim miłośnikom
czekolady:)Pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki (na 4 małe lub 2 duże porcje):70 g
gorzkiej czekolady (min. 70%, dobrej jakości)40 ml
mleka1
jajko2 dojrzałe
śliwkiłyżka
wody80 ml
śmietanki kremówki + opcjonalnie: łyżeczka
cukru pudru lub
syropu z agawyPrzygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki i umieścić wraz z
mlekiem w metalowej lub szklanej misce. Rozpuścić w kąpieli
wodnej (w garnku zagotowujemy kilka centymetrów
wody, stawiamy na nim miskę i rozpuszczamy składniki. Miska nie może dotykać powierzchni gotującej się
wody). Miskę zdjąć z garnka.
Żółtko oddzielić od
białka.Do rozpuszczonej w
mleku czekolady dodać
żółtko i energicznie wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę.Do
czekolady dodawać po łyżce piany z
białka i wymieszać delikatnie.Do naczynia (szklanki lub kieliszka) nałożyć pierwszą warstwę deseru:
mus czekoladowy i schłodzić przez ok. 30 min w lodówce.
Śliwki opłukać i pokroić na małe kawałki. Dusić przez chwilę z odrobiną
wody (można dosłodzić) i odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na puszysty krem. Można dodać odrobinę
cukru lub
syropu.Na schłodzoną i zwartą warstwę
musu czekoladowego nałożyć odrobinę duszonych
śliwek oraz
bitej śmietany.Udekorować kawałkami
czekolady lub innym ulubionym dodatkiem.Smacznego! ♥P.S. Przepis na mus pochodzi z bloga: Filozofia Smaku