Wykonanie
Mus czekoladowy, puszysty, smaczny, a jaki łatwy do przygotowania. Podany z
truskawkami i
bitą śmietną zachwyci każdego. Deser po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:(
mus czekoladowy)- 100g
czekolady mlecznej,- 100g
czekolady gorzkiej,- 60g
masła,- 6
jajek,- 2-3 łyżki
cukru pudru,(dodarkowo)-
śmietana kremówka (ok.250ml),-
cukier puder (1 łyżka),-
truskawki (ok.300g),- posypka czekoladowa do dekoracji.
Białka oddzielić od
żółtek.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, kiedy mędzie już miękka, dodać
masło. Następnie dodać do masy
żółtka, wymieszać dokładnie i zostawić do ostudzenia.

Za pomocą miksera ubijać
białka, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite
białka, mieszać delikatnie, najlepiej szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do foremki lub salaterek i włożyć do lodówki na kilka godzin.Ubić
śmietanę, pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na
mus czekoladowy i udekorować
bitą śmietaną i posypką
czekoladową.Smacznego,
Kasia ; )