ßßß
Składniki:(mus czekoladowy)- 100g czekolady mlecznej,- 100g czekolady gorzkiej,- 60g masła,- 6 jajek,- 2-3 łyżki cukru pudru,(dodarkowo)- śmietana kremówka (ok.250ml),- cukier puder (1 łyżka),- truskawki (ok.300g),- posypka czekoladowa do dekoracji.Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy mędzie już miękka, dodać masło. Następnie dodać do masy żółtka, wymieszać dokładnie i zostawić do ostudzenia.
Za pomocą miksera ubijać białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do masy czekoladowej stopniowo dodawać ubite białka, mieszać delikatnie, najlepiej szpatułką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać do foremki lub salaterek i włożyć do lodówki na kilka godzin.Ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.Truskawki umyć i obrać z szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na mus czekoladowy i udekorować bitą śmietaną i posypką czekoladową.Smacznego, Kasia ; )