Wykonanie
Lubię kombinować w kuchni, ale coraz częściej dochodzę do wniosku, że najwyższą formą kulinarnej kombinacji jest umiejętność połączenia niewielu, bardzo prostych składników w jedno wyjątkowo smaczne danie... Czasami to po prostu zwykły niezwykły, domowy
chleb, a czasami pełne smaków i kolorów danie główne. Coraz częściej jednak kombinuję z domowymi i zdrowymi, słodkimi przekąskami. I tak właśnie trafiłam na przepis na
amarantuski z
sezamem.Ekspresowe, zdrowe i niesamowicie proste. Polecam!

Do tej
pory amarantus gościł w mojej kuchni jedynie w szafce... Nie miałam na niego pomysłu. Jednak przeglądając internet trafiłam na wiele przepisów na słodką jego wersję, w postaci
ciasteczek z dodatkiem
sezamu. Całkowity czas ich przygotowania, łącznie z pieczeniem, to ok. 20 minut! A co najważniejsze dla mnie -
amarantuski sezamowe smakowały wszystkim domownikom, nawet tym najmłodszym:)

"
Amarantus (inaczej szarłat) coraz częściej nazywany jest zbożem XXI wieku, ponieważ jego nasiona pod względem najważniejszych składników odżywczych przewyższają nawet pszenicę. Reguluje biosyntezę cholesterolu, co zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób
serca i rozwój miażdżycy, a także ma wysoką zawartość
białka. Szarłat nie zawiera glutenu, natomiast ma dużo skwalenu – lipidu opóźniającego procesy starzenia, łatwo przyswajalnego żelaza, wapnia i magnezu. Ma też dużo błonnika i znaczną zawartość witamin z grupy D oraz A, E, i C.W Polsce ponad 90% upraw znajduje się na Lubelszczyźnie. Od pewnego czasu znów cieszy się popularnością, jako surowiec na
mąkę i
kaszę nie zawierającą glutenu, a więc przydatną dla osób uczulonych na tę substancję. Chętnie spożywany też przez wegetarian, gdyż posiada wszystkie aminokwasy egzogenne [źródło: wikipedia]".

Wygląda więc na to, że
amarantus jest bardzo zdrowy... Dodatkowo, ma też bardzo ciekawą teksturę, która sprawia, że
ciasteczka przyjemnie się chrupie:)Polecam i pozdrawiam,
Asia
Składniki (na ok. 15
ciasteczek):1 szklanka ziaren
amarantusa1 szklanka ziaren
sezamu1 łyżka
miodu (ja użyłam Manuka Honey) lub melasy1 łyżka
syropu z agawyPrzygotowanie:W garnku zagotować
miód i
syrop (aż zaczną się pienić).Zestawić z ognia i dodać ziarna
amarantusa i
sezamu. Wymieszać.Masę rozłożyć na papierze do pieczenia, przykryć drugą jego warstwą i rozwałkować na grubość ok. 0 , 5 cm.Kiedy masa zacznie tężeć wykrawać
ciasteczka w ulubionym kształcie i delikatnie przełożyć z pomocą płaskiej szpatułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.Wystudzić i gotowe!Smacznego! ♡P.S. Przepis pochodzi z bloga: Every
Cake You Bake