ßßß Cookit - przepis na Wędzony łosoś z ogórkową salsą

Wędzony łosoś z ogórkową salsą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pomysłem na szybką, zdrową i bardzo smaczną propozycją na kolację lub lunch. Wędzony łosoś z koperkiem, ogórkową salsą i chrzanowym serkiem. To danie dla zdecydowanych wielbicieli łososia, do których i ja się zaliczam:)
Wyrazisty smak łososia idealnie pasuje do delikatnego ogórka i aromatycznego koperku. A z dodatkiem kremowego serka doprawionego chrzanem, pełnoziarnistym pieczywem i lampką białego, zimnego wina stanowi wartościowe i pyszne danie.
Polecam i zachęcam,
pozdrawiam,
Asia
Składniki (dla 2 osób):
ok. 150 g wędzonego łososia
garść posiekanego koperku
1 duży, świeży ogórek
ok. 70 g kremowego serka
1 łyżka tartego chrzanu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
pół cebuli
oliwa z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie: pół ogórka pokrojonego w cienkie plasterki do dekoracji i kilka kaparów
Przygotowanie:
Łososia pokroić na dość małe plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny oraz doprawić pieprzem.
Przygotować ogórkową salsę: ogórek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę.
Połączyć ogórek z cebulą, koperkiem, łyżką oliwy z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny (do smaku).
Kremowy serek połączyć z chrzanem.
Na środku talerza ułożyć plasterki ogórka i kilka kaparów. Dookoła rozłożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Salsę i serek można podać w osobnych, małych miseczkach lub ułożyć na talerzu.
Danie można serwować z pełnoziarnistym pieczywem. Lampka białego, schłodzonego wina idealnie uzupełni smak potrawy.
Smacznego! ♥
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/08/wedzony-osos-z-ogorkowa-salsa.html