ßßß Cookit - przepis na Ruskie pierogi (bezglutenowe)

Ruskie pierogi (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam moją propozycję wytworzenia ruskich pierogów bezglutenowych. Mój przepis nie zawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki i okazuje się, że z doskonałym skutkiem. Przy czym należy pamiętać, że ulepienie pierogów bezglutenowych jest trudną sztuką, ale możliwą. Z poniższego przepisu można ulepić 30 pierogów. Może nie jest to dużo, ale wystarczy dla 4-osobowej rodziny. Te pierogi są bardzo syte, chociaż nie można do nich napchać za dużo farszu, bo wtedy by się rozpadły. Ale mimo to są smaczne, ale co najważniejsze, po zjedzeniu takich pierogów nie ma nieprzyjemnych odczuć ze strony układu pokarmowego. Serdecznie polecam :-)
Składniki na ciasto (na około 30 pierogów):
200 g mąki gryczanej (+ do podsypywania)
100 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
szczypta soli
1 jajko
około 3/4 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz (podaję tyle, ile ja zwykle robię, farsz zostaje, więc można znów namieszać mąki i dalej lepić pierogi, albo zrobić tak zwane naleśniki ruskie, oczywiście bezglutenowe):
ok. 1 kg ziemniaków
250-300 g twarogu
3-4 cebule
sól, pieprz
koperek
ok. 1 łyżki masła
oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn)
Zobacz też: Bezglutenowe ciasto na pierogi - prawie idealne
Wykonanie:
1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie ze szczyptą soli i cukru. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy twaróg, łyżkę masła, część uduszonej cebulki, sporo solimy i pieprzymy, możemy dodać koperku i wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Farsz musi mieć wyrazisty smak.
3. W osobnej misce mieszamy mąki ze szczyptą soli.
4. Dodajemy jajko i mieszamy go z mąkami.
5. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy.
6. Gdy już mąki połączą się z wodą, wtedy przekładamy ciasto na blat i delikatnie zagniatamy, podsypujemy sporą ilością mąki gryczanej.
7. Zagniecione ciasto formujemy w taki wałek, odcinamy 1/3 a pozostałe ciasto zawijamy w folię, żeby nie schło.
8. Naszą odciętą część ciasta na obsypanym mąką gryczaną blacie delikatnie wałkujemy, na około 3 mm, niezbyt cienko, bo ciasto się nie rozciąga i wtedy pierogi popękają przy nakładaniu farszu. I za pomocą szklanki wykrawamy kółka, które następnie delikatnie odklejamy z blatu. Najlepiej pomagać sobie jakimś nożem.
9. Farszu nie nakładamy za dużo i delikatnie sklejamy brzegi pieroga. Układamy obok na jakiejś ściereczce albo ręczniku papierowym.
10. Z podanej proporcji mąk wychodzi około 30 pierogów. Nie polecam zwiększać proporcji mąk, bo ciasto nie może za długo czekać. Dlatego lepiej jest namieszać mniej mąk, a potem, gdy zostanie farsz, dorobić jeszcze trochę ciasta z tej właśnie proporcji. Nastawiamy garnek z osoloną wodą. Dobrze jest posolić, jak już się woda gotuje, posolona wcześniej, dłużej będzie dochodzić do wrzenia.
11. Wrzucamy na wrzątek partiami i gotujemy kilka minut po wypłynięciu. Ja zawsze sprawdzam na jednej sztuce, czy już są gotowe. Z podanego przepisu nie rozpadł się ani jeden pieróg :-) Podajemy okraszone np. uduszoną cebulką, można też okrasić skwarkami.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/03/ruskie-pierogi-bezglutenowe.html