ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami (bezglutenowe)

Racuchy z jabłkami (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do smażenia racuszków według mojej receptury. Racuszki bez mąki pszennej też mogą się udać i być niezwykle smaczne. Po rezygnacji z mąki pszennej można się szybko przekonać, że potrawy bez glutenu mają ciekawszy smak i nie powodują przykrych dolegliwości. Mąka pszenna ujednolica smaki i wszystko smakuje tak samo w przeciwieństwie do mąk bezglutenowych, które można dowolnie mieszać w celu uzyskania potrzebnej konsystencji. Polecam :-)
Składniki:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
1 łyżka stołowa skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka stołowa cukru
2 jajka
1 szklanka mleka (czasem ciut więcej)
1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
szczypta soli
2 starte jabłka na tarce o grubych oczkach
cynamon
oliwa do smażenia (z wytłoczyn)
Wykonanie:
1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki.
2. Potem dodajemy te mokre i mieszamy mieszadłem. Mleko dolewamy stopniowo.
3. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Następnie obieramy jabłka i trzemy je na tarce o grubych oczkach.
4. Przetarte jabłka dodajemy do ciasta i sypiemy cynamonem. Mieszamy.
5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i nakładamy racuszki łyżką i smażymy.
6. Smażymy z obu stron na złoto.
7. Powstaje spory talerz racuszków. Jest co jeść dla całej rodziny. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/03/racuchy-z-jabkami-bezglutenowe.html