ßßß Cookit - przepis na Wykonanie:

Wykonanie:

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne pączki serowe, oczywiście bezglutenowe. Są naprawdę bardzo smaczne i gorąco je polecam. Używam zwykłego twarogu, ponieważ lubię wyczuwać wewnątrz grudki sera, ale równie dobrze można użyć zmielonego sera.
Składniki:
300 g twarogu
3 jajka
85 g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g mąki kukurydzianej
50 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki ryżowej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
cukier puder do posypania
olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
1. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem.
2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
3. Mieszamy wszystko np. łyżką.
4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce wodą.
5. Rozgrzewamy ok. 1 litr oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na olej ponownie je "kulam", ponieważ się trochę rozpadają, rozklejają, więc przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz trzeba je ponownie formować. Ale warto :-)
6. Gdy nabiorą brązowego koloru to znaczy, że już się usmażyły.
6. Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2014/10/paczki-serowe-bezglutenowe.html