Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne pączki
serowe, oczywiście bezglutenowe. Są naprawdę bardzo smaczne i gorąco je polecam. Używam zwykłego
twarogu, ponieważ lubię wyczuwać wewnątrz grudki
sera, ale równie dobrze można użyć
zmielonego sera.Składniki:300 g
twarogu3
jajka85 g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
cukru z
wanilią100 g
mąki kukurydzianej50 g
skrobi ziemniaczanej50 g
mąki jaglanej50 g
mąki ryżowejpół łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
jogurtu naturalnegocukier puder do posypania
olej słonecznikowy do smażeniaWykonanie:

1.
Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem.

2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

3. Mieszamy wszystko np. łyżką.

4. Formujemy kuleczki. Nie jest to proste, ciasto się klei, dla ułatwienia można zwilżać ręce
wodą.

5. Rozgrzewamy ok. 1 litr
oleju i smażymy pączki partiami, same się obracają. Przed wrzuceniem na
olej ponownie je "kulam", ponieważ się trochę rozpadają, rozklejają, więc przed wrzuceniem na rozgrzany tłuszcz trzeba je ponownie formować. Ale warto :-)

6. Gdy nabiorą brązowego koloru to znaczy, że już się usmażyły.

6. Usmażone posypujemy
cukrem pudrem.
