ßßß Cookit - przepis na Snickers

Snickers

Wykonanie

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 jaja
10 dkg masła
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 szklanka cukru
Warstwa orzechowa:
10 dkg masła
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
30 dkg posiekanych orzechów
Krem:
1/2 l mleka
¾ szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 1/2 łyżki mąki pszennej
11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dkg masła
Polewa:
1 czekolada mleczna
½ czekolady gorzkiej
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę, piec 15 min w 180 stopniach.
Masło rozpuścić z miodem i cukrem i dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę, rozsmarować na nim warstwę orzechów. Piec 15 min w 200 stopniach. Wystudzić
Połowę mleka na krem podgrzać. Do pozostałego mleka dodać cukier i cukier waniliowy i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzoną masę.
Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym ciastem z orzechami (orzechami do dołu).
Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto.
Zostawić do zastygnięcia.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/07/snickers.html