ßßß Cookit - przepis na Panna cotta

Panna cotta

Wykonanie

2 czekolady 60% kakao
600 ml śmietany 30%
125 gram cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka likieru migdałowego
6 świeżych truskawek, malin lub jagód
skórka pomarańczowa do olejku
Włóż do garnka cukier dodaj likier migdałowy, wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia, dodaj namoczoną wcześniej żelatynę.
Przestudź, przełóż masę do miseczek, wstaw do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wyjmij miseczki z lodówki, wstaw na 30 sekund do naczynia z gorącą wodą. Odwróć miseczki i przełóż deser na talerzyk. Polej rozpuszczona czekoladą, udekoruj owocami i skórką pomarańczową.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/07/panna-cotta.html