ßßß Cookit - przepis na Sos chrzanowy z jabłkami

Sos chrzanowy z jabłkami

Wykonanie

5 dag korzenia chrzanu
3 jabłka (30 dag),
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki bulionu z drobiu (może być z kostki),
sok z 1/2 cytryny,
cukier,
sól
Jabłka umyć, pokroić, ugotować w małej ilości wody, a następnie przetrzeć przez sito. Chrzan umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z małymi otworami, sparzyć niewielką ilością wrzątku, wymieszać z mąką, dodać bulion, jabłka i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Sos można podawać na ciepło i na zimno. Można też zabarwić na różowo, dodając 1 łyżeczkę koncentratu z buraków.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/03/sos-chrzanowy-z-jabkami.html