ßßß Cookit - przepis na Ptysie z pieczarkami

Ptysie z pieczarkami

Wykonanie

CIASTO
1 szklanka mąki pszennej,
2 1/2 łyżki masła,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli;
Do przybrania:
kilka gałązek natki pietruszki
FARSZ
60 dag pieczarek,
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
1 jajko,
1 cebula (10 dag),
2 łyżki masła,
2 łyżki natki pietruszki,
sól,
pieprz
Przygotować ciasto: do garnka wlać 11/2 szklanki wody, dodać masło i zagotować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cukrem i stopniowo wsypywać do garnka stojącego na ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Garnek zdjąć z ognia, masę lekko przestudzić i stale ubijając, dodawać kolejno jajka.
Blachę wysypać mąką i nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia nie zaglądać do piekarnika, aby ptysie nie opadły.
Przygotować farsz: cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy woda odparuje, dodać do nich cebulę, posolić i smażyć a następnie ostudzić. Jajko roztrzep^ ze śmietaną i połączyć z pieczarkami, dodać natkę, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszać.
Ostudzone ptysie przekroić na pół, napełnić farszem i zapiekać w piekarniku 10-15 min.
Podawać przybrane natką pietruszki.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/02/ptysie-z-pieczarkami.html