Wykonanie
CIASTO1 szklanka
mąki pszennej,2 1/2 łyżki
masła,3
jajka,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
soli;Do przybrania:kilka gałązek
natki pietruszkiFARSZ60 dag
pieczarek,1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%,1
jajko,1
cebula (10 dag),2 łyżki
masła,2 łyżki
natki pietruszki,
sól,
pieprzPrzygotować ciasto: do garnka wlać 11/2 szklanki
wody, dodać
masło i zagotować.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
solą oraz
cukrem i stopniowo wsypywać do garnka stojącego na ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Garnek zdjąć z ognia, masę lekko przestudzić i stale ubijając, dodawać kolejno
jajka.Blachę wysypać
mąką i nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Podczas pieczenia nie zaglądać do piekarnika, aby ptysie nie opadły.Przygotować farsz:
cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i usmażyć na
maśle. Gdy
woda odparuje, dodać do nich
cebulę, posolić i smażyć a następnie ostudzić.
Jajko roztrzep^ ze
śmietaną i połączyć z
pieczarkami, dodać
natkę, doprawić
solą i
pieprzem. Wszystkie składniki jeszcze raz starannie wymieszać.Ostudzone ptysie przekroić na pół, napełnić farszem i zapiekać w piekarniku 10-15 min.Podawać przybrane
natką pietruszki.