Wykonanie
4 pęczki
rzodkiewekSOS1 łyżka
masła,1 łyżka
mąki pszennej,1 szklanka
mleka,2
żółtka,2 łyżki
soku z cytryny5 dag startego
żółtego sera (
cheddar, tylżycki, warmiński),2 łyżki
szczypiorku,1/2 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej,
cukier,
sólRzodkiewki oczyścić, umyć i gotować 10-15 min w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku.Przygotować sos:
masło roztopić w rondelku, wymieszać z
mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne
mleko i doprowadzić do wrzenia, ubijając trzepaczką. Zdjąć rondelek z ognia, wymieszać sos z
żółtkami,
sokiem z cytryny i 1 łyżką
szczypiorku, doprawić
gałką muszkatołową,
solą oraz
cukrem.
Rzodkiewki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać
serem i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.Podawać posypane pozostałym
szczypiorkiem, z bulką.