ßßß Cookit - przepis na Rzodkiewki pod beszamelem

Rzodkiewki pod beszamelem

Wykonanie

4 pęczki rzodkiewek
SOS
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
2 żółtka,
2 łyżki soku z cytryny
5 dag startego żółtego sera (cheddar, tylżycki, warmiński),
2 łyżki szczypiorku,
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
cukier,
sól
Rzodkiewki oczyścić, umyć i gotować 10-15 min w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku.
Przygotować sos:
masło roztopić w rondelku, wymieszać z mąką, zasmażyć, nie rumieniąc. Wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia, ubijając trzepaczką. Zdjąć rondelek z ognia, wymieszać sos z żółtkami, sokiem z cytryny i 1 łyżką szczypiorku, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz cukrem. Rzodkiewki włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać serem i zapiekać 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Podawać posypane pozostałym szczypiorkiem, z bulką.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/rzodkiewki-pod-beszamelem.html