Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cykoria 2 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
ser camembert 1 sztuk
rzodkiewki 1 pęczek
ser żółty ostry 100 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 3 sztuk
gałka muszkatołowa 1 szczypta
szczypiorek 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
cykorie przekroić na pół, wyciąć gorzki środek i skropić
sokiem z cytryny. Włożyć do rondla i obgotować 4 minuty w niewielkiej ilości osolonej
wody. Osączone
cykorie ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej
masłem.
Ser pokroić na plasterki, a oczyszczone
rzodkiewki w cienkie talarki.
Ser i
rzodkiewki ułożyć w formie obok
cykorii. Całość posypać startym
żółtym serem.Wymieszać
mleko z
żółtkami oraz przyprawami i zalać
cykorie. Zapiekać ok. 18 minut w 180 stopniach, aż sos się zetnie, a
ser lekko rozpłynie, ale nie przypiecze. Przed podaniem posypać posiekanym
szczypiorkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia PolskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: