ßßß Cookit - przepis na Krewetki po szanghajsku

Krewetki po szanghajsku

Wykonanie

45 dag mrożonych dużych krewetek,
1 puszka kasztanów wodnych (25 dag),
1 puszka mandarynek (30 dag),
5 cebulek dymek z e szczypiorem,
3 łyżki oleju arachidowego,
3/4 szklanki bulionu z pasty lub instant,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
sól
Krewetki rozmrozić, opłukać zimną wodą i osączyć. Cebulki umyć, osączyć i pokroić (bulwy - w plaster ki, szczypior - na 3 cm kawałki). Kasztany osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Mandarynki osączyć z syropu. Bulion wymieszać z mąką. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć dymki z imbirem. Po 3 min wrzucić krewetki i smażyć 5 min. Dodać bulion, kasztany oraz cząstki mandarynek. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, posolić.
Podawać z ryżem ugotowany na sypko.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/krewetki-po-szanghajsku.html