ßßß Cookit - przepis na Pizza - Cztery pory roku

Pizza - Cztery pory roku

Wykonanie

Ciasto:
50 dag mąki
3 dag drożdży
szklanka wody
łyżka oliwy
tłuszcz do formy
sól
Wierzch:
szklanka przecieru pomidorowego
15 dag szynki
20 dag pieczarek
4 karczochy z puszki
2 łyżki oliwy
20 dag sera mozarella
oregano
sól
Mąkę i drożdże wymieszać z letnią wodą, dodać łyżkę oliwy, wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Wysmarować formę tłuszczem, po czym wyłożyć ją ciastem. Karczochy osączyć, pokroić na grube plastry i polać oliwą. Oczyszczone, umyte, pokrojone pieczarki udusić. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym.
Pizzę podzielić na 4 części. Na jednej z nich ułożyć pieczarki na drugiej plasterki szynki, na trzeciej karczochy, a czwartą pozostawić posmarowaną jedynie przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułożyć ser pokrojony na cienkie plasterki. Pizzę posypać oregano i piec w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 30 minut.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/11/pizza-cztery-pory-roku.html