ßßß Cookit - przepis na TORTILLA Z CZARNĄ FASOLĄ I BATATAMI

TORTILLA Z CZARNĄ FASOLĄ I BATATAMI

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu czytałam książkę dotyczącą fotografii kulinarnej i natknęłam się tam na zdjęcie tortilli z czarną fasolką i batatami, a że akurat miałam wszystkie składniki, postanowiłam odtworzyć przepis. Jedyne czego mi zabrakło to świeża kolendra. Sos bez niej jest trochę za mało intensywny w smaku, ale dodatek natki pietruszki nieco wzbogaca całość, za równo kolorystycznie jak i smakowo. Bardzo prosty sposób na danie lunchowe, które można zabrać do pracy i zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali.
Składniki:
2 tortille
pół szklanki ugotowanej czarnej fasoli*
pół szklanki ugotowanych, pokrojonych w kostkę batatów**
łyżka posiekanej natki pietruszki/kolendry
1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z limonki
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2-3 krople maggi
szczypta soli
*może być fasola z puszki, odsączona z zalewy
** bataty kroimy w ok 1 cm kostkę i gotujemy na półmiękko (ok. 10 min.) tak by kostka nie rozpadła się.
Przygotowanie:
1. W misce mieszamy bataty i fasolę, a następnie farsz rozkładamy na tortille.
2. Natkę pietruszki/kolendrę, jogurt, sok z limonki, czosnek, maggi, sól dokładnie mieszamy.
3. Dressingiem polewamy nadzienie tortilli i zawijamy je zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4. Tortille przecinamy na mniejsze kawałki, polewamy z wierzchu jeszcze kilkoma kroplami sosu, posypujemy posiekaną natką/kolendrą.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/tortilla-z-czarna-fasola-i-batatami.html