ßßß
Jakiś czas temu czytałam książkę dotyczącą fotografii kulinarnej i natknęłam się tam na zdjęcie tortilli z czarną fasolką i batatami, a że akurat miałam wszystkie składniki, postanowiłam odtworzyć przepis. Jedyne czego mi zabrakło to świeża kolendra. Sos bez niej jest trochę za mało intensywny w smaku, ale dodatek natki pietruszki nieco wzbogaca całość, za równo kolorystycznie jak i smakowo. Bardzo prosty sposób na danie lunchowe, które można zabrać do pracy i zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali.Składniki:2 tortillepół szklanki ugotowanej czarnej fasoli*pół szklanki ugotowanych, pokrojonych w kostkę batatów**łyżka posiekanej natki pietruszki/kolendry1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego1 łyżka soku z limonki2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku2-3 krople maggiszczypta soli*może być fasola z puszki, odsączona z zalewy** bataty kroimy w ok 1 cm kostkę i gotujemy na półmiękko (ok. 10 min.) tak by kostka nie rozpadła się.Przygotowanie:1. W misce mieszamy bataty i fasolę, a następnie farsz rozkładamy na tortille.2. Natkę pietruszki/kolendrę, jogurt, sok z limonki, czosnek, maggi, sól dokładnie mieszamy.3. Dressingiem polewamy nadzienie tortilli i zawijamy je zgodnie z przepisem na opakowaniu.4. Tortille przecinamy na mniejsze kawałki, polewamy z wierzchu jeszcze kilkoma kroplami sosu, posypujemy posiekaną natką/kolendrą.