Wykonanie
Jakiś czas temu czytałam książkę dotyczącą fotografii kulinarnej i natknęłam się tam na zdjęcie tortilli z
czarną fasolką i
batatami, a że akurat miałam wszystkie składniki, postanowiłam odtworzyć przepis. Jedyne czego mi zabrakło to świeża
kolendra. Sos bez niej jest trochę za mało intensywny w smaku, ale dodatek
natki pietruszki nieco wzbogaca całość, za równo kolorystycznie jak i
smakowo. Bardzo prosty sposób na danie lunchowe, które można zabrać do pracy i zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali.Składniki:2 tortillepół szklanki ugotowanej
czarnej fasoli*pół szklanki ugotowanych, pokrojonych w kostkę
batatów**łyżka posiekanej
natki pietruszki/kolendry1/2 małego kubeczka
jogurtu naturalnego1 łyżka
soku z limonki2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku2-3 krople
maggiszczypta
soli*może być
fasola z puszki, odsączona z zalewy**
bataty kroimy w ok 1 cm kostkę i gotujemy na półmiękko (ok. 10 min.) tak by kostka nie rozpadła się.Przygotowanie:1. W misce mieszamy
bataty i
fasolę, a następnie farsz rozkładamy na tortille.2.
Natkę pietruszki/kolendrę,
jogurt,
sok z limonki,
czosnek,
maggi,
sól dokładnie mieszamy.3. Dressingiem polewamy nadzienie tortilli i zawijamy je zgodnie z przepisem na opakowaniu.4. Tortille przecinamy na mniejsze kawałki, polewamy z wierzchu jeszcze kilkoma kroplami sosu, posypujemy posiekaną natką/kolendrą.