Wykonanie
Pyszne,polane
masłem lub okraszone podsmażonym
boczkiem lub skwarkami. U mnie z
kubkiem kefiru i
masełkiem-takie lubię najbardziej.Przepis pochodzi z "Encyklopedii sztuki kulinarnej".

80 - 90 dkg
ziemniaków25 dkg
mąki - użyłam do pierogów typ 5002 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkomasło do polaniafarsz:20 dkg
fety - użyłam oryginelnej,nie
sera fetopodobnego1 spora
cebulażółtkomasło do podsmażenia
cebuliZiemniaki gotuję,odcedzam,ugniatam tłuczkiem do
ziemniaków.Po ostudzeniu dodaję
mąki,
jajko i zagniatam ciasto.Formuję wałek i dzielę go na równe kawałki,każdy z nich lekko spłaszczam,na środek nakładam farsz - na
maśle smażę pokrojoną w kostkę
cebulę,mieszam z
fetą na jednolitą masę,dodaję
żółtko i mieszam całość.Formuję knedle i wrzucam na wrzątek,gotuję ok.5 min.od momentu wypłynięcia.Podaję polane
masłem.Smacznego!!!