Wykonanie
"Uczta"dla amatorów
makaronowych zapiekanek.Do tego roztopiony
ser i oryginalna chrupiąca warstwa z nachosów.śmaczne również na drugi dzień po odgrzaniu.

35 dkg
makaronu fusillipo 5 dkg
masła i
mąki450 ml
mleka15 dkg startego na grubej tarce
sera - u mnie
cheddar40 dkg
tuńczyka z puszki15-20 dkg
kukurydzy z puszki1 łyżka
koncentratu pomidorowegosuszony
tymianek do smaku,
sól i
pieprzpokruszone nachosy do posypania po wierzchu + trochę
seraMakaron gotuję wg.przepisu na opakowaniu.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.W garnku rozpuszczam
masło,mieszam z
mąką,zdejmuję z ognia i stopniowo dolewam
mleko,mieszam do utworzenia sosu.Ponownie stawiam na mały ogień i krótko gotuję mieszając.Dodaję
starty ser,odsączonego
tuńczyka i
kukurydzę,koncentrat,odsączony
makaron i doprawiam do smaku.Przekładam do naczynia żaroodpornego,wierzch posypuję pokruszonymi nachosami i dodatkowo
serem(u mnie,niestety sa to porwane kawałki
sera w plastrach haha,tylko taką opcją dysponowałam).Zapiekam 15-20 minut.Smacznego!!!