Wykonanie
Bardzo szybka zupa,którą można przygotować w tak zwanym międzyczasie,jeśli oczywiście wszystkie składniki mamy w domu:)
masło do podsmażenia1
por - oczyszczony kroję w półplastry1 ząbek
czosnku - przeciskam przez praskę1,5 l
bulionu z drobiu45 dkg
zielonego groszku - użyłam mrożonegook.200-250 ml
śmietanysporo świeżego
szczypiorkukilka plastrów
szynki parmeńskiejsól i
pieprz do smaku na talerzu można dodatkowo dołożyć łyżkę
jogurtu greckiego - ja pominęłamW garnku rozgrzewam
masło,dodaję
pora i
czosnek i na wolnym ogniu duszę pod przykryciem,aż
por zmięknie.Dodaję
groszek,
bulion i posiekany
szczypiorek i gotuję,aż
groszek będzie miękki.Miksuję,dolewam
śmietanę,doprawiam
solą i
pieprzem.Na talerzu dodaję pokrojoną w kawałki
szynkę.Lekko słodkawy smak
groszku całkiem nieźle komponuje się ze słonawym,ale delikatnym smakiem
szynki.Smacznego!!!