ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk zapiekany w cieście francuskim :)

Tuńczyk zapiekany w cieście francuskim :)

nazwa

Wykonanie

Dobry na ciepło i na zimno,na obiad i na kolację,z surówką,sosem lub saute...
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
4 jajka ugotowane na twardo
1 całe surowe jajko
1 żółtko do posmarowania ciasta po wierzchu
spora garść posiekanej natki pietruszki
tyle samo szczypiorku lub cebulki dymki ze szczypiorem
4 łyżki ugotowanego ryżu
3-4 łyżki ketchupu
50 dkg gotowego ciasta francuskiego - moje miało 38 dkg i musiałam odjąć dobrą łyżkę farszu,żeby dało się zawinąć
sól i pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewam do temp.podanej na op.ciasta,u mnie było to 200 stopni.Tuńczyka odsączam,mieszam z posiekaną natką i szczypiorkiem,posiekanymi gotowanymi jajkami,surowym jajkiem,ketchupem,ryżem oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem.Na papierze do pieczenie układam arkusz ciasta franc.a wzdłuż ciasta przez środek kładę farsz.Zwijam boki,mocno sklejam górę i końce,smaruję roztrzepanym żółtkiem i nakłuwam widelcem w kilku miejscach.Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40 min.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/10/tunczyk-zapiekany-w-ciescie-francuskim.html