ßßß Cookit - przepis na Łosoś zapiekany ze szparagami i brzoskwiniami :)

Łosoś zapiekany ze szparagami i brzoskwiniami :)

nazwa

Wykonanie

Dziś miałam bardzo pracowity dzień,nawet nie planowałam obiadu,tylko coś na szybko,bo czas uciekał,a jeszcze tyle miałam zrobić.Niestety,robiąc zakupy,nie mogłam przejść obojętnie obok łososia.Przypomniałam sobie,że ostatnio przeglądając książeczkę-prezencik od bratowej"Obiady na cały rok",trafiłam na ciekawy przepis na łososia z piekarnika.Udało mi się nawet zapamiętać mniej więcej potrzebne składniki i w ten oto sposób moi domownicy doczekali się obiadu,a właściwie obiado-kolacji,ale za to w całkiem nowym wydaniu.
danie przed włożeniem do piekarnika
4 filety łososia ze skórka
pęczek szparagów
puszka brzoskwiń - najlepiej w ćwiartkach
odrobina oliwy
sól-u mnie morska
pieprz
sos
2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu nat. + 2 łyżki musztardy sarepskiej(ja dałam delikatesową)
danie po upieczeniu
Oczyszczone szparagi moczę w osolonym wrzątku,ok 10 min.wyjmuję,studzę.Brzoskwinie odsączam,kroję na ćwiartki.Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.Łososia płuczę,nacieram solą i pieprzem,układam na blaszce na papierze do pieczenia,skórką do dołu,przekładam sparzonymi szparagami i kawałkami brzoskwiń,polewam oliwą i piekę ok.30 min.Jeśli kawałki łososia są większe,niż u mnie,radzę wydłużyć nieco czas.Wszystkie składniki sosu mieszam razem,można ewentualnie dosolić do smaku.Danie podałam z ziemniakami z wody.Wg.oryginalnego przepisu serwuje się pieczone ziemniaki.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/04/osos-zapiekany-ze-szparagami-i.html