Wykonanie
Jest to zdrowsza, myślę, że nawet smaczniejsza wersja Chocolate chip cookie
cake. Z dodatkiem
orzechów laskowych,
mąki gryczanej oraz
mąki graham. Ciasto nie zawiera normalnego
cukru,
słodyczy dodaje mu za to niewielka ilość
miodu. Robi się je bezproblemowo i szybko.
/tortownica 21cm/100g
mąki gryczanej (zmielona
kasza gryczana)120g
mąki graham (pełnoziarnistej)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 duże
jajko130g miękkiego
masła1 łyżka płynnego
miodu50g lekko posiekanych
orzechów laskowych150g - 200g posiekanej
gorzkiej czekolady, min. 70%
kakaoWymieszać
mąki z proszkiem, odstawić.W misie miksera utrzeć
masło z
miodem, dodać
jajko. Zmiksować do połączenia. Wsypać odstawione suche składniki. Mieszać/ ucierać w mikserze do otrzymania jednolitego ciasta. Wsypać
orzechy i
czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 - 25 minut (wierzch musi być delikatnie zarumieniony i wyraźnie upieczony). Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!